Kosten baten zonnepanelen

Kosten en baten van zonnepanelen

Om de kosten baten van een zonnepaneel installatie op je dak grondig te evalueren zijn er anno 2016 een drietal parameters die een rol spelen bij de denkoefening: Aankoopprijs zonnepanelen, energieprijs 2016, prosumententarief.

1. Aankoopprijs zonnepanelen

Eerst en vooral is er de effectieve aankoopprijs van een volledige zonnepaneel installatie. Het is geen nieuws dat de prijs voor een zonnepaneel de afgelopen 10 jaar almaar is gedaald. Een volledige installatie kost nu zo ongeveer een kwart van wat je in 2003 zou heben betaald en de helft goedkoper dan wat je in 2011 zou hebben betaald. Ook in 2016 zet de prijsdaling voor zonnepanelen zich door, evenwel minder spectaculair: we zien een daling van 9% tegenovprijs zonnepanelener 2015.

De gemiddelde aankoopprijs van een installatie ligt momenteel tussen de €1.400 en €1.800 per kilowattpiek. Let wel dit is een gemiddelde. De aankoopprijs van zowel panelen als een volledige installatie varieert nogal sterk bij verschillende aanbieders en is ook afhankelijk van de concrete situatie bij u ter plekke. Offertes vergelijken van verschillende betrouwbare aanbieders en installateurs blijft heel erg belangrijk, zo luidt het advies van test-aakoop. En vraag meerdere offertes aan, voor actuele prijzen en goede prijs-kwaliteitvergelijking!


De prijzen van zonnepanelen dalen gestaag, door technische ontwikkelingen en schaalvergroting.

– Bereken uw investeringskost anno 2016 –


 

2. Energieprijs anno 2016

De btw-verhoging, de stijgende nettarieven en heffingen, de afschaffing van de gratis hoeveelheid stroom… Door een hele rist maatregelen van de Vlaamse en federale regering betaal je vandaag de dag fors meer voor traditionele electriciteit. Voor een gemiddeld Vlaams gezin betekent dit een stijging op de energiefactuur van 50% tov 2014.

Overzicht onderdelen prijsstijging energie (2014-2016), berekend voor gemiddeld gezin (3p).

verhoging-energieprijs

 

 

 

 

 

 

 

 

Om dit alles even heel concreet en duidelijk te maken een berekening voor een gemiddeld Vlaams gezin (3 personen) dat jaarlijks 3500 kwh verbruikt:

  • + €65: stijging nettarieven
  • + €123: btw-verhoging van 6% naar 21%
  • + €5: stijging heffingen (Vlaamse bijdrage energiefonds)
  • + €100: Vlaamse Energieheffing ofwel “Turteltax”
  • + €80: afschaffing van de gratis hoeveelheid stroom
  • + €35: verhoging van de distributietarieven (ter afbouw van de historische kosten van de netbeheerders)

Voor ons gemiddeld Vlaams gezin betekent dit in 2016 een factuur van €1200 per jaar. In 2014 kostte dezelfde energie €791. Een stijging van meer dan 50%!


De huidige en toekomstige energieprijs is een belangrijke factor in de kosten baten analyse van zonnepanelen. Hoe hoger de energieprijs hoe meer u als zonnepaneeleigenaar bespaart.


 

3. Prosumenten tarief

Sinds 1 juli 2015 moeten prosumenten met een zonnepaneel installatie met een vermogen  ≤10 kW én een terugdraaiende teller betalen voor het gebruik van het distributienet. Prosumenten zijn consumenten die zelf (een deel van) hun energie opwekken.

Het tarief verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het maximale AC-vermogen van de omvormer(s) van de installatie. Hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet.


Om uw prosumententarief te kennen vermenigvuldigt u het maximale AC-vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag van uw netgebied.


 

⇒ CONCLUSIE: RENDEMENT ZONNEPANELEN 2016

Zo, met bovenstaande informatie kunnen we nu een eenvoudige berekening maken om het rendement en de terugverdientijd van een zonnepaneel installatie anno 2016 te kennen.

  • Zonnepanelen installatie: 6.500 EUR (12 panelen)
  • Prosumententarief bij een installatie van 4kWh (omvormer): 4 x 93 = 372 EUR
  • Elektriciteitsfactuur op jaarbasis: 1.200 EUR

Berekening: 6500/(1200-372) = 8 jaar

DUS, in net iets minder dan 8 jaar is uw zonnepaneel installatie volledig terugbetaald.

Reken bij de nieuwe generatie zonnepanelen op 250 watt-piek vermogen per paneel. Dat levert je per paneel jaarlijks 220 kWh aan stroom op. Een zonnepanelensysteem van 12 panelen ruim 2.600 kWh elektriciteit.
Wat een investering in zonnepanelen nog interessanter maakt, is dat de prijs van elektriciteit van het elektriciteitsnet naar verwachting kan stijgen, terwijl je met zonnepanelen jarenlang stroom opwekt waar je niets voor hoeft te betalen.

Als je weet dat de huidige generatie zonnepanelen zeker 25 jaar lang zonder problemen werkt, enkel de omvormer welke te vervangen is  ongeveer na 10-12 jaar, betekent dit dat de zonnepanelen installatie gedurende 17 jaar gratis elektriciteit levert. Aan de huidige energieprijzen betekent dit een winst van net geen 20.000 EUR voor een investering van slechts 6.500 EUR! Dit is een jaarlijkse interest van 8,4%.


De winst van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 8,4% op een spaarrekening.

– Vraag een gratis berrekening op maat aan om uw concrete winstplan te kennen –


bloem zonne-energie