Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen of PV-panelen (van het Engelse ‘Photo-Voltaic’) zijn panelen die zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. Wat dan de gekende zonnepanelen vormt uiteraard.

Hoe zet een fotovoltaïsche cell of zonnepaneel de energie van de zon om in stroom?

Al in 1839 werd door de Franse natuurgeleerde Becquerel ontdekt dat het mogelijk is om uit zonlicht stroom op te wekken. Dat fenomeen werd het photovoltaïsch effect genoemd. In de meest gangbare systemen gebeurt dit door het gebruik van de halfgeleider silicium. Aan de hand van dit element ontstaat er spanning in de zonnecel. Door zonnecellen in serie te plaatsen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Wat is Watt-Piek (wp)?

Net als bij andere elektrische apparaten wordt het vermogen uitgedrukt in watt. Bij fotovoltaïsche cellen is de productie van stroom evenwel niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Daarom staat bij zonnepanelen het maximale vermogen aangegeven: watt-piek (wp). Elk type paneel heeft zijn eigen watt-piek vermogen. Dit wordt vastgesteld in een testomgeving bij een standaardtemperatuur en standaardbelichting.

Bij het berekenen van de werkelijke opbrengst in een welbepaalde situatie, gebruiken installateurs gespecialiseerde software programma’s om de waarden voor Vlaamse omstandigheden te combineren met de hellingshoek en windrichting van het paneel. De meeste installateurs bieden vandaag de dag een gratis opbrengstbereking aan voor uw specifieke situatie.

Ook de zonnecollector wordt soms tot de zonnepanelen gerekend, maar deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

Zelf groene stroom opwekken door het plaatsen van zonnepanelen

U kan hier binnenkort gedetailleerde informatie verwachten over:

  • Werking en principe van zonnepanelen
  • Hoe zonnepanelen aan het stroomnet koppelen
  • Zelf zonnepanelen bouwen en monteren
  • De kosten van zonnepanelen
  • Hoe zonnepanelen onderhouden
  • De opbrengst van zonnepanelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>