Opnieuw groenestroomcertificaten voor recente zonnepanelen

Eigenaars van relatief kleine zonnepanelen installaties kunnen opnieuw aanspraak maken op groenestroomcertificaten. Deze regelgeving treedt in werking vanaf 27 maart 2015. Dit heeft de VREG gemeld. Deze wijzigingen werd in stand gebracht om het beloofde rendement van 5% op 15 jaar te behalen.

Voor eigenaars van zonnepanelen installaties die geplaatst werden voor 1 januari 2013 geldt een andere vorm van steun dan de oudere installaties. Eigenaars van zonnepanelen die voor 1 januari 2013 werden geplaatst ontvangen groenestroomcertificaten naargelang de hoeveelheid opgewekte energie.

groenestroomcertificatenVoor eigenaars van de recente zonnepanelen werd een garantie op rendement beloofd. Zo moet de installatie een rendement van 5% behalen op 15 jaar.

Vanaf 1 juli 2015 moeten eigenaars van zonnepanelen bijdragen aan de gestegen netkosten via het prosumententarief. Met deze maatregel werd rekening gehouden bij de nieuwe berekening van het rendement van zonnepanelen. Hierdoor daalt het rendement van zonnepanelen namelijk en moet de regering bijpassen door middel van groenestroomcertifcaten.

Er verandert weinig voor de grotere zonnepanelen installaties van groter dan 10 kW. Voor installaties lager dan 10 kw (vaak particuliere installaties) komen er (sneller) groenestroomcertificaten.

De ouderdom van de installatie speelt echter wel een rol bij het bepalen van de toekenning van groenestroomcertificaten. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de prijs die de zonnepanelen installatie kostte bij plaatsing en de actuele energieprijzen.

Hieronder de berekening van de groenestroomcertificaten. De netbeheerders zijn verplicht om deze groenestroomcertificaten aan te kopen aan de prijs van 93 euro.

Ter referentie: een gemiddelde gezinsinstallatie produceert zowat 3.500 à 4.000 kWh per jaar.

- Zonnepanelen installaties van 2013 moeten 1.222 kWh produceren voor één groenestroomcertificaat.
- Zonnepanelen installaties geplaatst in de eerste helft van 2014 moeten 1.328 kWh produceren voor één groenestroomcertificaat.
- Zonnepanelen installaties geplaatst in de tweede helft van 2014 moeten 1.647 kWh produceren voor één groenestroomcertificaat.

Voor zonnepanelen installaties die geplaatst werden vanaf 1 januari 2015 worden momenteel nog geen groenestroomcertificaten toegekend. Deze berekening van groenestroomcertificaten voor zonnepanelen van 2015 wordt in de loop van dit jaar gemaakt.

1 reactie op “Opnieuw groenestroomcertificaten voor recente zonnepanelen

  1. Waarom moeten wij meer betalen dan de elektriciteitsleverancier om stroom die opgewekt wordt op het net te plaatsen. Dit kan toch niet kan dit niet juridisch aangevochten worden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>